Een kwestie van smaak

Het dichtstbevolkte stukje grond van West Europa heet ‘Voorhof’, een wijk in het zuidoosten van Delft. Hier rijst de ene flat na de andere omhoog om elkaar het laatste restje zonlicht te ontnemen. Desalniettemin leun ik behaaglijk achterover in een tuinstoel in een zonovergoten tuin, midden in deze wijk!

De bijen zoemen, het fruit rijpt aan de struiken en de kinderen beklimmen de geweldigste boomhut die ik ooit gezien heb (#stinkendjaloers). Ik ben op bezoek bij woonleefgemeenschap Taste! waar wij met onze woonleefgemeenschap Ondertussen inspiratie op hopen te doen. Dat laatste dreigt fors te lukken!


De jaloersmakende boomhut


De kinderen van Taste! maken gemakkelijk contact

Terwijl wij ons de quiche goed laten smaken, vertellen kernbewoners Pieter-Jan en zijn vrouw Iris dat de gemeenschap in het begin allerlei activiteiten organiseerde voor de buurt en daar al spoedig doodmoe van werd. Ze besloten om minder te dóen en meer te zíjn, om niet vóór de buurt, maar mét de buurt dingen te doen. Zo worden de moestuinbakken onderhouden door buurtbewoners.

Nu is het een echte buurttuin, waar kippen lopen, bijen worden gehouden en de grote bestrate vuurplaats zorgt voor gezelligheid tot in diep in de nacht. Daarnaast wordt met de wijkbewoners geregeld gekookt en nog geregelder koffie gedronken.

Pieter-Jan bedient een heuse expressomachine


bijen

De gemeenschap haalt hun inspiratie uit hun christelijke wortels onder het motto wat je niet hebt kun je niet uitdelen.

Terwijl wij smullen van de kommen met vla nemen twee mannen plaats aan de picknicktafel achterin de tuin om er een boom op te zetten. Even later gaat een student een eindje verderop zitten en klapt zijn laptop open. De tuin doet waarvoor ie bedoeld is.

De mooie vuurplaats

Zoals leefgemeenschap Taste! steken steeds meer pioniersplekken de kop op in ons koude kikker-kaaskoppen-landje. Wat mij betreft een uiterst inspirerende en hoopvolle ontwikkeling.


De wijk kent verschillende kunstenaars die hun werk exposeren in de gezamenlijke ruimte van Taste!

Dankjewel Taste! voor de mooie dag!